یک نیاز اساسی در همه شرکت ها وجود فولدر اشتراکی یا همان Share Folder است، تا به وسیله آن به راحتی فایل های همدیگر را توسط شبکه با هم به اشتراک بگذارند به این معنی که به طور مثال حسابدار یک شرکت در سیستم خود اطلاعاتی را وارد فایل اکسل کرده که شامل چندین صفحه می باشد و به لحاظ امنیت پورت های فلش و USB داخل آن سازمان مسدود و روی اینترنت هم محدودیت های خاصی اعمال شده است، حال اگر این شخص قصد داشته باشد تا فایل را به مدیر مالی ارائه
دهد هیچ راهی نیست جز استفاده از شیر فایل!
حتی اگر موارد امنیتی گفته شده نیز رعایت نشده باشد نیز جا به جایی فایل با فلش و هارد یا اینترنت به سهولت و سرعت استفاده از Share Folder تحت شبکه نیست. مخصوصا تصور کنید اگر واحد های یک شرکت در طبقات مختلف مستقر باشند.
بنابراین این امر جزئی از ملزومات شبکه می باشد که راه اندازی آن روی سرور نیاز به تخصص بالایی دارد، شاید تصور کنید ایجاد فولدر اشتراکی امری پیش پا افتاده در زمینه IT باشد چون خیلی از پشتبان های شبکه آن را به راحتی پیاده سازی می کنند و حتی در صورت عدم وجود سرور ، روی یک عدد کامپیوتر معمولی (غالبا سیستمی که یکی از کارمندان مشغول کار با آن هست) نصب و راه اندازی می کنند!
اما این روش های پیاده سازی ساده معایب بسیاری دارد و شما از مزیت های روش های حرفه ای و درست آن بی نصیب می مانید که در ادامه به چند مورد از آن ها می پردازیم.
بعد از اینکه نصب و راه اندازی شیر فایل انجام شد حالا روی شبکه یک فولدری هست که همه کارمندان به آن دسترسی دارند و می توانند فایل را روی Share کپی کنند و همه آن را ببینند، تا اینجای کار همه چیز خوب به نظر می رسد، اما وقتی که متوجه شوید داخل سازمان شما بخش های مختلف مانند بخش مالی، اداری و کارگزینی، انبار، فروش و.. وجود دارد، فایل های مالی که به هیچ عنوان نباید بخش فروش ببیند یا برعکس و زمانی به عمق فاجعه پی می برید که متوجه می شوید هر بخش می تواند فایل های بخش دیگر را Edit کند، مثلا یک فایل اکسل بخش مالی تغییر کند یا حتی اون فابل سهوا یا عمدا پاک شود! بنابراین اجرای سیاست های تعیین دسترسی ار واجبات این امر می باشد.
حالا با وجود کارشناس پشتیبانی شبکه حرفه ای می توان این تعیین دسترسی ها را اجرا نمود. بدین ترتیب که نه تنها هر بخش فقط فایل های مربوط به بخش خودش را ببیند بلکه نسبت به سمت کارمند اعم از مدیر بخش بودن یا خیر میزان دسترسی برای Edit یا Delete فایل هم قابل تعریف است.
زمانی که در مجموعه شما شیر فایل وجود دارد حتما باید از آن ها بکاپ گیری کنید زیرا اکثرا کارمندان داخل آن فایل های مهم هم قرار میدهند که در صورت آسیب دیدن به آن یا حذف اشتباهی خسارات زیادی وارد می گردد. بنابریان با وجود بکاپ های ساعتی جلوی اینگونه موارد گرفته می شود.
طبیعتا به علت نفوذ باج افزار ها حتی با وجود داشتن آنتی ویروس از طریق همین پروتکل فایل اشتراکی یا SMB قطعا باید چندبن لایه بکاپ گیری در نظر گرفته شود که در صورت حمله هکری هم در امان بمانند. همچنین با پیکربندی فایروال و بستن راه های نفوذ امنیت فایل ها حفظ شوند.
بعد از ایجاد Share File در سازمان کم کم این فولدر اشتراکی بزرگ می شود و تعداد خیلی زیاد فایل در آن قرار می گیرد که هم حجم زیادی را در بر می گیرند و هم بر اثر سیاست های دسترسی نیاز به پردازش بالا می باشند تا سرعت شیر فایل هم افزایش یابد که این امر اگر با رعایت اصول پسیو شبکه و کابل کشی استاندارد انجام شده باشد موجب کندی آن نخواهد شد.
البته به مرور زمان باید زیر ساخت آن شامل فضای سرور ، قدرت پردازش آن و .. نیز باید ارتقا پیدا کند تا اختلالی در شبکه به وجود نیاید.
قطعا اگر مزایای بالا برایتان اهمیت دارد باید از سرور به جای یکی از کامپیوتر های کارمندانتان استفاده کنید، چون عملا استفاده از یک PC امکان تعیین دسترسی وجود ندارد و حتی اگر در شرایطی هم بشود این امر را محیا کرد زمانی که یک شخص با آن کامپیوتر کار می کند پس حتما به آن فایل ها هم دسترسی دارد که خود یک فاجعه به حساب می آید! این مورد هم در نظر داشته باشید که اگر آن شخص حضور نداشته باشد باید کامپیوتر خود را روشن نگه دارد و یا دیگران زحمت خاموش و روشن کردن آن را بر عهده بگیرند.
مواردی از قبیل نداشتن بکاپ، مورد حمله قرار گرفتن و نداشتن امنیت، سرعت پایین و هنگ کردن، آسیب دیدن دائمی فایل ها نیز از معایب آن هستند.
همچنین باید بدانید که سیسنم های PC به هیچ عنوان قدرت و دوام سرور ها را ندارند و بر اثر کار زیاد فرسوده می شوند و دائم باید هزینه قطعات بپردازید و در زمانی خرابی آن فایل اشتراکی از دسترس خارج می باشد.
در پایان با توجه به این مطالب بر کسی پوشیده نیست که استفاده از سرور و پشتیبان شبکه متخصص بهترین راهکار اجرای فولدر اشتراکی تحت شبکه هست و امیدواریم که همه کارفرمایان عزیز توانایی فراهم کردن روشی استاندارد را داشته باشند تا به مشکلات عدیده بر نخورند.